MENÜ

 

Általános információk   Élőhely kialakítása   Etetés, táplálkozás

 Szaporodás, tenyésztés   Színek

 

Az élőhely kialakítása

 

A süniknek minimum fél négyzet méterre van szükségük 100X50cm). De minél nagyobb a helyük annál jobban érzik magukat. A helyüket többféle képen is kialakíthatjuk, a lényeg, hogy egy kevésbé huzatos és hideg helyet válasszunk. A sünik szeretik a meleget, nálam nagyon élvezik a 28-30 fokot. Mivel nem képesek arra, hogy téli álmot aludjanak, csak részleges téli álmot alszanak, ami végzetes a számukra, ezért nagyon oda kell figyelnünk a hőmérsékletre. Ahol a sünink helye van télen se hűljön kb 23C fok alá.
 

 

Kerec vagy terrárium? Üveg vagy bútor lap? A sünink melyikben érzi jobban magát vagy melyik a praktikusabb?

Az állatunk mindegyikben jól foglya érezni magát, ha a hely amiben van megfelelő méretű. Viszont praktikusság szempontjából  szerintem nem mindegy. Én pl a ketrecet nagyon nem szeretem. Nagyon könnyen kiszórják a forgácsot belőle és többször hallottam olyat is, hogy a kölykök kimásznak a rács résein. Ezt addig nehezen tudtam elképzelni, míg egy sünink gazdia, el nem mesélte, hogy mászik ki rendszeresen a rácsokon egy felnőtt méretű süni. Majd minden éjszaka sétára indul a ketrecen kívül. A ketrec teljesen normális rács szélességgel rendelkezik, együtt választottuk ki a neki megfelelőt. Ami még nálam a ketrec ellen szól, ha kicsit hidegebb lakásban lakunk és nem tudjuk tartani a megfelelő hőmérsékletet, akkor infra, UV vagy spot lámpával tudjuk őket melegíteni, de ha ezt a ketrec fölé lógatjuk, a fém rácsok nagyon felforrósodhatnak és megégethetik a süninket.

A terrárium vagy a boxok szerintem a legjobb megoldás. Üvegből vagy bútor lapból vagy OSB lapból is készíthetjük ezeket, mert hogy ha van egy ügyes férfi a háznál akkor pillanatok alatt el lehet ezeket otthon készíteni. És nem csak praktikusabb megoldás, mert pl nem vagyunk meghatározott méretekhez kötve, mint a ketrecnél, hanem cm-re pontosan akkora helyet tudunk a sününknek csinálni, amekkora arra a helyre befér ahol a későbbi helye lesz, hanem sokkal olcsóbb megoldás is a ketrecnél és a műanyagnál vagy az üvegnél szerintem konfortosabb érzést nyújt.

Én mindig a felesleges, alig kihasznált otthoni bútorok, polcok átalakítását szoktam javasolni. Ha van egy, ilyen megfelelő méretű vitrines szekrényünk, akkor csak szellőzőt kell rá csinálnunk és kész a terrárium. Ha van egy polcunk, akkor csak üveg ajtót kell rá csinálni és szellőzőt. Amihez nem kell több mint, egy pár sin és 2db méretre vágott üveg és kész is a toló ajtó. Vagy ha elég magas a bel magasság (kb 60cm) akkor elég a polc elejére felfúrni egy OSB vagy bútor lapot, ami lehet, hogy szintén kéznél van, mert a felette levő polc kivehető esetleg, ráadásul pont méretre is van szabva. Arra figyeljünk, hogy a fal min. 30cm legyen, hogy ne tudjon a sün átmászni rajta. És ha házban alszik akkor ne oda tegyük, mert lépcsőnek használhatja. Ha esetleg egy komplett felesleges szekrényünk van, akkor nincs más dolgunk, mint a hátára borítani és kész is. Van alja és 4 oldala.

 

Belső kialakítás, vagyis mi az amire a sününknek feltétlen szüksége van.

A talaj. Erre a célra por mentes faforgácsot használjunk. Rakhatunk be egy kis széna kupacot is, de számukra ez nem szükséges, csak szeretnek benne bujkálni. Az alvó hellyel ellentétes oldalon lévő sarkokba tegyünk be sarok wc-t, vagy tehetünk alom tálcát. Ha a bútoros megoldást választottuk, akkor egy léccel leválasztunk kb 20cm-t, ide cica almot tegyünk, ugyanis a sünik nagyrészt „szoba” tiszták. Én az almok közül a krisátlyosat-szilikonosat ajánlom, ez zárja a legjobban a szagot és a nedvességet (ne a trixie márkát, mert ez pici kis golyókból áll és nekem felcsúsztak a sünik végbelébe. Mindenképpen szabálytalan formájú kristályosat válasszunk.) Vagy csomósodó almot válasszunk.

Alvóhely, ez lehet ház vagy bújózsák, sapka. Az utóbbiak azért jobbak, mert a hideg napokon nyújt egy kis meleget.

Etető tálak, erre a célra 3 tálra lesz szükség. 1 a száraz tápnak, 1 a konzerv vagy egyéb husinak és 1 az élő eleségnek. Az élő eleségnek azért ajánlatos egy speciális kerámia tál, aminek a teteje vissza van fordítva, hogy nehogy lába kéljen a vacsinak.

Itató. Használhatunk önitatót vagy tálat. Ha tálat választunk, akkor minél nehezebbet (pl porcelán) vagy szélesebbet válasszunk, amit nehezen tud felborítani, ugyanis szeretnek a tálakkal játszani és lehetőleg az alom tálcába tegyük, hogy ha kiborulna a víz belőle ne ússzon az egész sün lak.

Kerék, az egyik legfontosabb felszerelés. Egy nagyméretű (30cm átmérőjű) futókerék az egyetlen eszköz arra, hogy a sünink levezesse hatalmas mozgás igényét. Egy éjszaka akár 8-10km-t is futnak (a legnagyobb mért táv 16km egy éjszaka alatt). A kerekekből is van választék, amiből válogathatunk. Vannak rácsra szerelhető műanyag kerekek, vannak rácsos fém kerekek és vannak srégen fektetett tányér műanyag kerekek. Ezek közül az utóbbi a kedvencem több okból is. Az egyik, hogy nincsenek rácsai amibe a sünik lába bele akadna és eltörne tekerés közben. A másik, hogy a sünik gerince egyenesen marad és nincs meghajolva tekerés közben. A harmadik, hogy soha nem kezd el nyikorogni, és a negyedik, hogy könnyen tisztítható (a sünik rendszeresen bele pisilnek és kakálnak a kerékbe tekerés közben). Viszont egy nagyobb süni már nem fér el benne rendesen. Egy 400-450gr feletti sünnek, kénytelenek vagyunk a fém kereket venni. Ennél a típusnál ügyelni kell a rácsok közötti távolságra. Mindenképen ügyeljünk arra, hogy olyan kereket válasszunk, ami nem szak keresztbe hanem hosszanti irányba is rácsozott és a kis négyzetrács lyukak minél kisebbek legyenek, hogy a süni lába ne tudjon becsúszni a lyukakba.

Játékok. Érdemes betenni valamilyen kúszó játékot, amiben bujkálhat. Egy wc papír gurigát, ami hosszanti irányban félbe vágunk, hogy bele ne szoruljon a sünink. Valamilyen pici cica labdát, amit lökdöshet. Jobb nem csörgőset választani, mert sok süni megijed a hangjától. Nálam még bevált játék a homokozó vödör.

Hírek

 • Eladó Törpesün
  2015-09-26 19:36:02

  2 eladó törpesün fiú keresi gazdáját. További információk az eladó törpesünökről, az "Eladó Sünik" menüpontban.

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet
  2015-06-04 11:04:24

  Oldalunk új designenal és friss információkkal várja az érdeklődőket

 • Eladó Afrikai Fehérhasú Törpesünök
  2015-02-18 18:52:34

  Márciusban több alom születését is várjuk. Különleges színű babákra is számítunk!

 • Eladó Törpesünök

  Március elején újjabb import törpesünökkel gyarapszik tenyészetünk. Hazánkban ritkaságnak számító egyiptomi füles sünök is érkeznek!

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet

  Import törpesünök érkeztek tenyészetünkbe!

Asztali nézet