MENÜ

 

Általános információk   Élőhely kialakítása   Etetés, táplálkozás

 Szaporodás, tenyésztés    Színek

 

Az
Afrikai Fehérhasú Törpesün
Tenyésztése


Először is szerintem tisztáznunk kell pár alap fogalmat, amit nagyon sokan rosszul használnak.

Beltenyésztés, ez nem azt jelenti, hogy bármilyen távoli rokonokat össze házasítanak, hanem kizárólag a testvér és a szülő-gyerek párosítást nevezhetjük annak.

Ha két állat párosításánál ennél távolabbi rokoni kapcsolatra bukkanunk, az vonal tenyészés.

A vonal tenyésztésnél egy bizonyos közös felmenőre való vissza tenyésztés. Ami sok esetben hasznos, de rizikós is lehet. Ilyen párosítást több okból lehet csinálni. Általában valamilyen pozitív tulajdonságára szeretne ráerősíteni a tenyésztő annak az állatnak amire vonal tenyészt. Ez lehet anatómiai vagy wesen beli tulajdonság. De van aki csak a szín miatt. Vagy van aki a vonal tenyésztés hátrányát használja fel egy pozitív cél érdekében. Ugyanis öröklődéskor nem csak a pozitív hanem a negatív tulajdonságok is felerősödnek. Általában ezekből a párosításokból születnek a világ legszebb példányai, de akár a legcsúnyább, legbetegebb példányok is. Akár egy almon belül mindkettő. És itt a nagy lényeg, hogy a hordozott öröklődő betegségek is fokozottan öröklődnek. Ismerek olyan tenyésztőt, aki épp ezért csinált meg egy nagyon közeli vonal tenyésztést, hogy megtudja mik azok a betegségek, genetikai deformitások, amiket hordoz a kutyája, amik öröklődhetnek, amikre a későbbiekben fokozottan figyelnie, szelektálnia kell. A vonal tenyésztés tehát lehet egy nagyon jó dolog, de csak akkor ha a tenyésztő nem ész nélkül, hanem a megfelelő ismeretek tudatában csinálja.

 

Azt se feledjük, hogy nem attól lesz egy tenyésztő jó tenyésztő, hogy azt hajtogatja, hogy nála még soha semmi probléma nem volt, minden teljesen rendben van, minden tökéletes…hanem az aki törekszik a jobbra, belátja hibáit, felelőséget vállal minden egyes állatért ami a kezei közül kikerül. A tenyésztés nem egy egyszerű matematikai egyenlet. Nem 1+1=2, hanem 2X2 náha 5. A genetika egy megfejthetetlen kódrendszer, melyet próbálunk minél jobban kiismerni, de teljesen sose fogjuk. Egy nagyon érdekes dolog, ami képes csodálatos dolgokat kreálni és borzalmasat is. És ilyenkor jön az igazi tenyésztői munka, felvállalni ha valami nem úgy sikerült, mint ahogy kellett volna. Felismerni, felvállalni és cselekedni. Nem strucc politikát folytatni. Az egyik legfontosabb dolog gondoskodni azokról az egyedekről, akik nem olyanok lettek mint kellene, nem elsülyezteni, hanem napvilágra hozni a problémát és nagyon szigorúan szelektálni, kivonni a tenyésztésből a beteg vagy deformitással rendelkező egyedeket. És az állományon azzal segít egy tenyésztő, ha beszél ezekről a dolgokról és ezzel javítani próbálja az állomány minőségét.

 

De most már foglalkozzunk a sünikkel és ne a tenyésztőkkel.

 

Az afrikai fehérhasú törpesünök hamar ivar éretté válnak, de ez nem azt jelenti, hogy testileg is készen állnak a fedezésre vagy egy alom kihordására.

A fiú sünök már 7-8 hetesen ivar éretté válnak a lányok kb 3 hónaposan. A fiúkkal a fedezést 3, de inkább 4 hónaposan lehet elkezdeni, a lányok első befedeztetésének optimális ideje 6-8 hónapos kor, de mindenképpen 12 hónapos kor előtt.

 

Fedeztetésnél mindig a fiúhoz rakjuk a lányt. A szakirodalom szerint 2 hétig hagyjuk őket együtt a biztos eredmény érdekében. A vemhesség ideje 35 nap. Ezt az első 2-3 együtt töltött naphoz képest számoljuk, mert általában az első 3 napban vemhesülnek. Az átlagos alomszám 2-6 kölyök. Sajnos akárhogy próbálják páran eltitkolni, attól még létező tény, akárhonnan származó könyvet, leírást olvasunk a fehérhasú sünökről, mindenhol le van írva, hogy a kölykök kb 30%-a nem nő fel. Aminek az oka mindezidáig ismeretlen.

Egy kutyás tapasztalatom alapján, régóta gondolkozom egy lehetséges okon. Sok kutya alom született már nálunk, de egyetlen egy volt csak amiben fejletlen koraszülött kölykök születtek, normál fejlettségű kölykök mellett. Minden egyes fedeztetésnél az első és az utolsó fedeztetés között max 2 nap telt el. Kivétel egy alkalom, ahol 5 nap különbség volt. Plusz a sperma még 48-72 órán keresztül él a szuka szervezetében. Tehát akár 7-8 nap különbséggel is termékenyülhetett meg petesejt. Nagy valószínűséggel ez vezetett ahhoz, hogy egy almon belül ilyen nagy fejlettség különbség alakulhatott ki. Ugyanis a belső szervek, legfőképpen a tüdő számára az utolsó méhben töltött egy hét a legfontosabb. Akkor fejlődnek ki teljesen. És ha egy 63 napos kutya vemhességnél az az 5 nap különbség ilyen sokat jelent (Méretben is jelentős volt a különbség, míg az alom egyik fele 200gr felett volt a másik fele a 100gr-t nem érte el.), akkor egy 35 napos sün vemhességnél mennyit számít, hogy az együtt töltött két hét alatt kontrolálatlanul több nap különbséggel is fedezi a hím a nőstényt.

Eddig egy almom kivételével, mindegyikben volt veszteség. És az az egy alom, ahol 6-ból 6 kölyök egészségesen felnőtt, az, azaz alom ahol a nőstény sünim, mindössze 3 napot töltött el együtt a hímmel. Ez lehet a véletlenek játéka, de ha még se, ha így le lehetne akár egy kicsit is csökkenteni a babák elhalálozását akkor érdemes foglalkozni ezzel. Éppen ezért elhatároztam, hogy elkövetkező almoknál ’’kísérletezni’’ fogok. Dokumentálni fogom, hány napos fedeztetés után, milyen százalékban jelentkezik elhullás és milyen százalékban változik a vemhesülés aránya. Ami nagy örömömre szolgál, hogy adminisztratív adatokkal a Deákházi Sünkuckó segíti a munkát. Neki ez úton is köszönöm munkáját. Kíváncsi vagyok, milyen eredményekről tudunk majd beszámolni.

2013.05.02.

 

Az ellés utáni időszakról az utód nevelésnél, a vemhesség és a szoptatás alatti táplálkozásról pedig az etetésnél lehet olvasni.

Hírek

 • Eladó Törpesün
  2015-09-26 19:36:02

  2 eladó törpesün fiú keresi gazdáját. További információk az eladó törpesünökről, az "Eladó Sünik" menüpontban.

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet
  2015-06-04 11:04:24

  Oldalunk új designenal és friss információkkal várja az érdeklődőket

 • Eladó Afrikai Fehérhasú Törpesünök
  2015-02-18 18:52:34

  Márciusban több alom születését is várjuk. Különleges színű babákra is számítunk!

 • Eladó Törpesünök

  Március elején újjabb import törpesünökkel gyarapszik tenyészetünk. Hazánkban ritkaságnak számító egyiptomi füles sünök is érkeznek!

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet

  Import törpesünök érkeztek tenyészetünkbe!

Asztali nézet