MENÜ

 

Általános információk   Élőhely kialakítása  Etetés, táplálkozás

 Szaporodás, tenyésztés    Színek

 

Táplálkozás

 

Ezen az oldalon megpróbálok minél több táplálék formát bemutatni, utána részletesebben leírni, hogy sünöknek különböző életszakaszban és kondícióban milyen és mennyi élelemre, tápanyagra van szükségük.

 

Először is azzal kezdeném, hogy a tévhittel ellentétben a sünök nem rágcsálók. Ők rovar evő kisragadozók. Elsősorban, élő eleséget és friss húst kell biztosítanunk a süninknek és amit bármikor tudnak rágcsálni az a szuper prémium száraz táp.

 

Száraztáp: Ez egész nap előttük lehet, hogy bármikor tudjanak magukhoz venni egy kis táplálékot. Adhatunk kutya, cica vagy görény tápot is, ezt a sünink energia szükségletétől tegyük függővé, de mindenképp szuper prémium vagy holisztikus minőség legyen.
Hogy miért? Mi a különbség táp és táp között? Az összetétel.

 

Diszkont tápok. A hipermarketekben kapható tápok egy-két csillagos komplexnek mondott alsó kategóriás tápok, nem hús hanem növényi, szója fehérjét tartalmaznak. Amelyet a ragadozók nem tudnak megemészteni. Lerakódik a szervezetben és káros hatásai is lehetnek. A vitamin és ásványi anyag tartalma is alacsony. Nem védik megfelelőképpen az állatunk szervezetét, izületeit, nem elegendő egy fiatal állat csontjainak fejlődéséhez. Ezek a tápok tartoznak például ebbe a kavegóriába: Chappi, Pedigree, Whiskas, Kit-e-Kat… Érdekesség, hogy egy itthon szuper prémiumnak árult amerikai táp a Eukanuba, amerikában ebbe a kategóriába tartozik, egy 2 csillagos táp.

 

Prémium minőség. Ezek a tápok már nem tartalmaznak szóját. De a fehérje tartalmuk még mindig nem csak hús fehérjéből áll. A hús tartalma alacsony (10-20%) és ez sem friss hús hanem általában hús liszt. Ezek már tartalmaznak nagyobb mennyiségben vitaminokat, ásványi anyagokat, izületvédőket, de még mindig nem eleget. (Britt, Canun, Cat Chow)

 

Szuper prémium vagy holisztikus tápok. Az 5-6 csillagos tápok. Magas hús tartalom (40%-), a 6 csillagos tápok kizárólag friss húsból készülnek. (nem csőrből vagy tollakból, húslisztből, hanem tényleg friss húsból. az 5 csillagos tápok még tartalmazhatnak kis mennyiségben dehidratált húsokat). Létezik gabona mentes változat (én ezeket tartom a legjobbaknak). Magas vitamin és ásvány tartalom, megfelelő Ca és P arány, izület védők, a normális bélműködést elősegítő anyagok. (Egy jó minőségű táptól az állatunknak kicsi, sötét és kemény lesz a széklete és kevésbé büdös. De minden állatnak más és más táp válik be. Minden egyed másképp hasznosítja a bevitt tápanyagokat.)Biztosítják a fiatal állatok számára a normális lassú fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Az állatunk nem egy felfújt zsírtömeg lesz, hanem száraz, kompakt és izmos.

(Taste Of The Wild, Acana, Nutra Gold, Belcando, Leonardo, Orijen, Pro Plan, Sience Plan, Bosch)

 

Adagolás különböző életszakaszokban.

Mivel rovar evő ragadozókról beszélünk, magas fehérje tartalmú tápokat kell választanunk. És a sünik mérete miatt a kisebb szemű tápokat keressük.

 

3-12 hetes kor: nagyon picike szinte sörét méretű tépszemeket keressünk. A fehérje 38%-42% a zsír 20%-24%. A Ca és a P 1:1 és 1-2%. Ez cica kitten vagy görény tápban lesz megtalálható. Annyit egyen amennyit szeretne, pontosabban ameddig normálisan eszi az összes élelmet és nem csak kizárólag a tápot.

 

3 hónaptól-4-5 éves korig: fehérje 34%-38% zsír 16%-18%  Amennyit kíván annyit ehet.

 

Vemhesség alatt: ebben az időszakban tilos emelni az adagot, sőt vissza kell belőle venni, mert nem jó ha a babák túlságosan megnőnek az anya méhében, komplikációk adódhatnak a szülésnél.

Fehérje 26%-30% zsír 14%-16% napi adag 10-15gr. Vitaminokat tilos adni, főleg Ca-t, mert a babák nagyon becsontosodhatnak és beszorulhatnak a szülő csatornákba.

 

Utód nevelés: A szülés után viszont a normálnál adjunk dupla adagot, fontos a jó táplálás, hogy teje is sok legyen és az anya se soványodjon le. Ilyenkor az első hétben adhatunk Ca-ot kiegészítésnek. A táp ugyan az mint a babáknak. A fehérje 38%-42% a zsír 20%-24%. Ez cica kitten vagy görény tápban lesz megtalálható.

 

Aktív süniknek: Az igazi kattant sünik, akik ki se szálnak a kerékből és szinte alig lehet felhizlalni. Nekik én a görény tápot tartom a legjobb megoldásnak. Vagy magas energia tartalmú cica tápot. Fehérje 38%-42% zsír 20%-24%. Annyit egyen amennyit csak szeretne.

 

Túlkondicionált süniknek: A túlsúly mindig veszélyes, leterheli a szívet a csípőt, gerincet, végtagokat. Ha lusta túlsúlyos sünink van, kénytelenek vagyunk kontrolálni az táplálék bevitelt. Fehérje 26%-30%, zsír 8%-10% és max 10gr/nap.

 

Élő eleség: heti kb 3 alkalommal adjunk a süninknek.

 

Egér: heti 1 alkalommal pattogós vagy napos egeret. A csont Ca-t csak ilyen formán tudjuk biztosítani. Illetve amiért még fontos, mert a ragadozók nem tudják megemészteni a növényi eredetű táplálékot, de ettől függetlenül szükségük van rá. Ezért előre emésztett növényi táplálékra van szükségük, ami csak egy növényevő beleiben található meg. A ragadozók a természetben mikor vadásznak, először a zsákmány beleit eszik meg.

 

Tücsök, sáska: magas beltartalmi értékek, kevés zsír tartalom. Ha nyitott ketrecben tartjuk a süninket, akkor érdemes a tücsök fejét megroppantani és egy tálba rakni, mert különben könnyen arra ébredhetünk éjjel, hogy egy tücsök ugrál, ciripel rajtunk. A sáskát fogjuk meg az ugró lábainál és a fejével előre tartsuk a süni szájához. Ösztönből is a fejénél kezdik el enni az eleséget. A kézből etetés elősegíti a gazdi-süni közötti kapcsolatot, szelídséget.

 

Csótány: sokféle csótányt etethetünk süninkel. Erdei csoki csótány, argentin (dubia), pettyes, amerikai… ezek közül én az argentint szoktam adni. Az egy nagyobb méretű faj, nem mászkálnak szanaszét a tálból. Csak egy 1 db-ot bedobunk és gyorsan le is vadássza. A csótikra is a magas beltartalmi és értékek és a kevés zsír vonatkozik.

 

Liszt kukac, gyászbogár lárva: kevés beltartalmi érték, magas zsír tartalom. Max heti 1 alkalommal adjunk. Liszt kukacból 1 evő kanál/sün. Gyászbogár lárvából 4-6 db. A sünik nagyon szeretik, és a gazdik is álltalában szívesebben etetik.

 

Viaszmoly lárva, selyem hernyó: nagyon magas zsír tartalom, nagyon édesek, az állatok imádják. Ezeket csak jutalomból, kedveskedésből adjuk, 1-3 db-ot max 1 héten egyszer.

 

Túlsúlyos süniknek: csak sáska vagy csótány, sáska 1-2 dubia 1db.

 

Sovány-aktív süninek: adjunk kukacból többet és többször.

 

Vemhesség: egér, csótány tilos a magas Ca miatt, kukacból keveset a magas zsír miatt

Utód nevelés: mehet minden bőséggel.

 

 

Húsok, konzervek

Kutya-cica konzervekből kizárólag a tényleges magas hústartalommal rendelkező konzerveket válasszuk. Ebből szintén ne a hipermarketekben kapható magas víz (kb 90%) és szóját tartalmazó konzerveket válasszuk. A konzervek minimális vényleges hús tartalma legyen 70-80%. Én ezeket szoktam venni: Real Nature, Carno, Carny, Natural Diet, Belcando, Best meat, Happy Dog.

 

A húsokból inkább a sovány vagy vad húsokat, belsőséget válasszuk. Sertést ne adjunk. A husit adhatjuk, főve, félig főve vagy nyersen ha elég friss. Én leginkább nyersen szoktam adni, de nem hűtő hidegen. A csirke nyakat főve, ledarálva, hogy a csontot is megtudják enni.

 

Egy süni adagja 1 evő kanál. Kb 30gr.

Fogyasztáskor ½ ek.

Utód neveléskor 2 ek, ha már a kicsik is esznek mehet 3.

 

Egyéb eleség:

 

Zöldség gyümölcs: alma, körte, banán, barack, dinnye, répa, sütőtök. Az édesebbeket szeretik jobban. Lehet főve vagy reszelve adni. Önmagában nehezen eszik meg érdemes egy kis husival vagy pár db kukaccal keverni. A sütőtők püré nagy kedvenc szokott lenni. Ha nem akarunk ezzel otthon szórakozni, vehetjük bébi étel formájában.

 

Egy süni adagja 1 evő kanál. Kb 30gr.

Fogyasztáskor ½ ek.

Utód neveléskor 2 ek, ha már a kicsik is esznek mehet 3.

Tojás: főve, nyersen, sütve. ½ / süni.

 

TILOS TEJTERMÉKET, CSOKIT, SAVAS VAGY APRÓ MAGVAS GYÜMÖLCSÖKET, ZÖLDSÉGEKET ADNI A SÜNIKNEK.

 

Hírek

 • Eladó Törpesün
  2015-09-26 19:36:02

  2 eladó törpesün fiú keresi gazdáját. További információk az eladó törpesünökről, az "Eladó Sünik" menüpontban.

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet
  2015-06-04 11:04:24

  Oldalunk új designenal és friss információkkal várja az érdeklődőket

 • Eladó Afrikai Fehérhasú Törpesünök
  2015-02-18 18:52:34

  Márciusban több alom születését is várjuk. Különleges színű babákra is számítunk!

 • Eladó Törpesünök

  Március elején újjabb import törpesünökkel gyarapszik tenyészetünk. Hazánkban ritkaságnak számító egyiptomi füles sünök is érkeznek!

 • Manipulus Hedgies Törpesün Tenyészet

  Import törpesünök érkeztek tenyészetünkbe!

Asztali nézet